CIKKEINK

Ha elszakadt a térdszalag

2021.03.25 14:47

Minden, amit a térdszalag szakadásról érdemes tudnod

Megmutatjuk, mit jelent a térdszalag szakadás, mely sportok esetében fordulhat elő leggyakrabban és hogyan előzheted meg hatékonyan.

Terdszalagszakadas

A térdszalag szakadás egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek. Leginkább a 30 feletti korosztályt érinti, áldozatai pedig leginkább a síelők és a focisták közül kerülnek ki.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk mit jelent pontosan a térdszalag szakadás, mi történik a sérülés során, hogy hogyan védekezhetsz ellene, és azt is, hogyan lehet a leggyorsabb és leghatékonyabb felépülés folyamata.

Mit kell tudni a térdünk működéséről?

Ahhoz, hogy a térdszalag szakadás folyamatát és fajtáit megértsük, ismernünk kell a térdünk felépítését. A térdízület három csont által alkotott ízület, melyben a combcsont ízülete, lábszárcsont ízülete és a térdkalács vesz részt.

A térdkalács a combcsont és a lábszárcsont előtt helyezkedik el, annak érdekében, hogy védelmet nyújtson a térdízületnek.  Erős ín köti a lábszárcsonthoz, ami lehetővé teszi, hogy a felette található négyfejű combizom segítségével kinyújthassuk vagy megfeszíthessünk térdünket.

A belső és a külső rögzítő szalagok feladata, hogy a térd mozgásai közben a térdkalácsot a helyén tartsák, megakadályozzák a csontok káros mértékű elmozdulását.

Az ízületek felszínét sima felületű, úgynevezett üvegporc borítja, a sípcsont lapos ízületi felszínén pedig két félhold alakú, rugalmas porc, a külső és belső meniscusok találhatók, melyek legfőbb feladata, hogy növeljék a terhelési felszínt, illetve csökkentsék az ízületet érő terheléseket.

 Ezeket a térdízületet alkotó részeket kötik össze a különféle szalagok, melyek közül leginkább a belső és külső oldalszalag vagy az elülső és hátsó keresztszalag sérülhet. A térd biomechanikája miatt leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag az, ami sérülést szenved.

Az egyik legsúlyosabb probléma, a keresztszalag-szakadás

A belső oldalszalag megfelelő kezelés mellett az esetek jelentős többségében műtét nélkül gyógyítható. Azonnali, műtéti beavatkozásra csakis súlyos, vagy egyéb sérülésekkel kombinált károsodás esetén van szükség.

A nem megfelelő kezelés vagy a sérülés elhanyagolása azonban ebben az esetekben is egyenes út lehet a műtőasztal felé.

Az elülső keresztszalag szakadása azonban már súlyosabb probléma, mely általában műtéti beavatkozást, hosszú rehabilitációs időt és nagy odafigyelést igényel.

A keresztszalag-szakadás esetén gyakran egy pattanó hangot hallunk a térdben. Ezután a térd gyakran bedagad, instabil lesz, és olyan fájdalmak alakulnak ki, melyek gyakran azt is megnehezítik, hogy a sérült egyáltalán lábra tudjon állni.

A hátsó keresztszalag ritkábban szakad el, de húzódása már gyakoribb. Hátsó keresztszalag-szakadás esetén a tünetek sokszor enyhébbek, azonban ez a sérülés is képes sokszor hónapokra levenni a lábáról egy aktív sportolót.

Friss sérülés esetén a műtétet nagyjából hat hét után végzik, abban az esetben, ha egyéb külsérelmi nyom nem indokolja ennek előrébb hozatalát. Ennek oka, hogy a beavatkozás sokkal kedvezőbb körülmények közt végezhető azután, hogy a térd környékén megszűnt a duzzanat, az esetleges társsérülések pedig már gyógyultak.

Fontos a megfelelő rehabilitációs idő betartása

A műtéti beavatkozás után egy hosszú és türelmet igénylő rehabilitációs folyamat következik, mely legalább annyira nagy jelentőséggel bír, mint maga az operáció. A teljes sikerhez tehát jól képzett gyógytornász munkájára, valamint az orvos által előírt utasítások betartására is szükség van.

A rehabilitáció ideje legjobb esetben is hat hónap, még abban az esetben is, ha a sérült sportoló már hamarabb úgy érzi, hogy a probléma elmúlt.

A műtét után a szalagok teherbírása ugyanis harmadára is csökkenhet, ami azt jelenti, hogy kizárólag egyenes vonalú, egyenletes mozgás végezhető. Például kerékpározás, kocogás vagy gyorsúszás.

A túl korán elkezdett, nem megfelelő terhelés a szalag lazulásához, ezáltal pedig elégtelen gyógyulásához vezethet. Ilyen módon gyakoribbá válhat az ismételt sérülés is, aminek kezelése néha nagyobb türelmet igényel, mint a megfelelő rehabilitációs idő kivárása.

Mely sportokban gyakori probléma a térdszalag szakadás?

Fontos tudni, hogy a térdszalagok maguktól sosem szakadnak. A szakadás mögött minden esetben egy, az ízületet ért stressz szituáció áll. Ez lehet akár egy rossz mozdulat, egy ütközés, vagy épp egy esés is, mely sok sportágban sajnos egyáltalán nem tekinthető ritkának.

Különösen gyakran sérül meg a térd síelés közben, amikor a síléchez rögzített lábra a hirtelen irányváltoztatások miatt nagy erők hatnak, amiket a térd szalagjai nem bírnak el sérülés nélkül.

A síelés mellett a térdszalag szakadás gyakori a focisták, kézilabdázók, teniszezők vagy épp küzdősportokat űzők körében, de az olyan extrém sportok képviselőit sem kíméli, mint a snowboard vagy a gördeszka.

Megelőzhető a keresztszalag-szakadás?

Mivel a térdszalagok szakadását az esetek többségében váratlan helyzet okozza, ezért a megelőzés alapvetően nehezebb feladat.

Nem szabad azonban megfeledkezni a sporttevékenység előtti bemelegítésről, majd az edzés utáni izomlazításról sem, hiszen mindkét tevékenység nagyban csökkentheti a veszélyes, akár több hónapos gyógyulási folyamatot igénylő izomsérülések kialakulását.

Az izomlazítás folyamatában nagy segítséget jelenthet egy fizikai felkészüléshez, izomgyógyuláshoz és fájdalomcsillapításhoz is alkalmazható izomstimuláló eszköz használata.

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2