CIKKEINK

Izomláz

2021.02.26 14:57

Mit tehetünk a kínzó izomláz ellen?

Néhány hatékony tipp az izomláz kezelésére, melyet a profi sportolók és a hobbiból mozgók egyaránt alkalmazhatnak.

Izomlaz

 

Legyen szó profi sportolókról vagy azokról, akik hobbiból szeretnek mozogni, az izomláz jelenségét egyikőjüknek sem kell bemutatnunk. A testmozgás után jelentkező izomfájdalom az esetek többségében nagyon kellemetlen, és sok esetben akár 2-3 napig is elhúzódhat.

Éppen ezért most hoztunk néhány hatékony módszert, melyek segítenek az izomláz elkerülésében és a probléma hatékony megszüntetésében!

Mi is pontosan az izomláz?

Izomláz az a jelenség, mely az intenzív mozgás utáni órákban, napokban a megterhelt izmokban, fájdalmas, égő érzés, feszülés formájában jelentkezik.  Az érzés általában 24-72 óra hosszú ideig tart.

A probléma okozójának sokáig az izmokban felgyülemlő tejsavat tartották, a legújabb kutatási eredmények szerint az izomláz kiváltó oka azonba az izomrostokban bekövetkező, mikroszkopikus szakadások sorozata is lehet.

Ilyen esetben izomzatunk a maradandó károsodás elkerülése érdekében gyorsan regenerálódik, melynek hatására a jövőben hasonló megerőltetést már könnyebben el tud viselni.

Hogyan szabadulhatunk meg az izomláztól?

Az izomláz enyhítésének számos módja létezik, némelyik hatékonyak, mások pedig kevésbé.

Az egyik legjobb módszernek a szakemberek az izmok vérbőségének fokozását tartják, mert ilyen módon javul a keringés. Ez azt jelenti, hogy gyorsul a sejtek anyagcseréje, több oxigén jut az izomszövetekbe és gyorsabbá válik a mikrosérülések utáni regenerálódás is.

A vérbőség fokozása sokféleképp lehetséges. Többek közt borogatással, gyulladáscsökkentő krémekkel, vagy épp sportmasszázs segítségével. Ennek érdekében ma már masszőrhöz sem kell fordulnunk, hiszen a Compex Fixx masszírozógépek hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy minden izomcsoportot átmozgassunk és élénkítsük vérkeringésünket.

A leggyakoribb javaslat szerint izomláz esetén érdemes rádolgoznunk az izmokra, azaz tovább edzeni a fájdalom ellenére is. Az aktivitás ugyanis –a masszázshoz hasonlóan– serkenti a vérkeringést és elsegíti az izomrostok regenerációját. Ha az izomláz miatt napokig nem mozgunk, azzal nem hogy segítenénk, de súlyosbítjuk is a problémát.

Nem szabad megfeledkezni tovább a szervezet megfelelő magnéziumpótlásáról sem, hiszen ez az ásványi anyag többek közt izmaink állapotát, az izmok és csontok anyagcseréjét is befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű magnézium-bevitel az izomgörcsök és az izomláz esetén is segít az enyhülésben.

A magnézium természetes forrásának számít többek közt a hal, a tejeskiőrlésű gabonafélék és az olajos magvak is. De a megfelelő étkezés mellett a folyadékpótlásról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az izomlázra az edzés során történő folyadékvesztés is rásegít egy lapáttal.

Fogyasszunk tehát megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet, az elvesztett fehérjét és szénhidrátot pedig a mozgás után pedig 2-3 dl tejjel pótoljuk.

Hogyan előzhetjük meg az izomláz kialakulását?

Természetesen a problémára már azelőtt is érdemes gondolni, hogy bekövetkezne. Néhány egyszerű trükkel ugyanis, ha az izomláz nem is kerülhető el teljesen, de kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

Ilyen például a mozgás előtti megfelelő bemelegítés, mely segít abban, hogy izmaink rugalmasabbak, terhelhetőbbek legyenek. A bemelegítés hiányában pedig nem csak az izomláz, de az egyéb problémák, például az izomhúzódás és izomszakadás esélye is nagyban növekszik.

Ugyanígy érdemes az edzés végén megfelelő időt szánni a levezetésre is. Izmaink nyújtására különböző izomcsoportonként érdemes legalább 30-50 másodpercet szánnunk, és a végtagok mellett törzsi izmainkra, valamint a háti, nyaki és mellkasi izmok ellazítására is figyeljünk!

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2