CIKKEINK

A futás hatásai a szervezetünkre

2021.03.25 14:47

Milyen hatással van a futás izomzatunkra és szervezetünkre?

Mely izmokat aktivizálja a futás és milyen hatással van általában szervezetünkre. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül ezt a témát járjuk körbe.

 

A futás komplex sport, mely rengeteg izomcsoport összehangolt munkáját igényli. Egy bizonyos mozdulatban akár 6-8 izom is szerepet játszhat. Ezen túl hatással van ízületeinkre és a szalagokra, és a szívünket, légzésünket és oxigénbevitelünket is manipulálja.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, milyen izmokat aktivizál, és utána járunk annak, pontosan milyen hatással is van szervezetünkre a futás.

A legfőbb célcsoport, az alsó végtagok izmai

Nyilván senki számára nem jelent meglepetés, hogy a futás során használt fő izmaink az alsó végtagon, azaz a lábon találhatók. De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a mozgás során törzsünk és a kar izmai egyaránt komoly munkát végeznek.

Elsőként érdemes megemlítenünk talp és a lábfej izmait, kiemelve a nagylábujj hosszú hajlítóizmát. Ez a talajtól való elrugaszkodást segíti, így kiemelt szerepet játszik a futásban. Ennek az izomnak egy kis része helyezkedik el a talpban, valójában pedig a szárkapocscsontot köti össze a nagy lábujjal.

A futás során hasonlóan fontos szerepet játszik a lábszár két fő izma, az elülső sípcsonti izom, valamint a vádli (más néven a háromfejű lábikraizom). Futás során mindkettő nagy igénybevételnek van kitéve, így a rendszeres futás ezeket az izmokat képes leginkább formálni.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a lábszárat nagyon könnyű megterhelni, ami rosszabb esetben izomhúzódáshoz vagy -szakadáshoz is vezethet. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni az edzések előtti, rendszeres bemelegítésről, valamint az edzések utáni izomlazításról sem.

Utóbbiban nagy segítség lehet egy fizikai felkészüléshez, izomgyógyuláshoz és fájdalomcsillapításhoz is alkalmazható izomstimuláló eszköz használata.

A futás a felsőbb régiókat sem kíméli

A lábszártól felfelé haladva a comb és a csípő izmai következnek, melyek futás közben a fő munkát végzik. A comb és a csípő feszítő és hajlító izmai teszik ugyanis lehetővé a térd és a csípő hajlításának és nyújtásának folyamatát.

Ezek név szerint a négyfejű és kétfejű combizom, a nagy farizmom és a csípőhorpasz, melyek munkáját sok, további izom segíti, azonban a feladat oroszlánrészét nekik kell ellátniuk.

A futás azonban, mint ahogy azt fentebb is említettük, nem csak az alsó végtag izmait fejleszti. Hatékonyan mozgatja át a törzs izomzatát és a karizmokat is. A kiegyensúlyozott mozgáshoz ugyanis az egyenes, ferde és haránt hasizmokra, a hátizomzatra, valamint a váll és a felkar izomzatára is szükség van.

Utóbbi esetben ugyan a változás kevésbé lehet látványos, mint a vádli esetében, azonban fontos tudni, hogy a rendszeres futás többek közt a deltaizmot, a bicepszet és a tricepszet egyaránt képes fejleszteni.

Nem csak erősebbé és egészségesebbé, de boldogabbá is tesz

A futás hatására csökken a fáradékonyság és növekszik a terhelhetőség, egyszóval testileg és lelkileg is fittebbek leszünk. A rendszeresen futók könnyebben tartják a testsúlyukat is, hiszen a futás révén, a megnövekedett energiaigény hatására könnyebben tudjuk leadni a felesleges kilókat. A zsírpárnák eltűnése mellett pedig a vázizomzatunk is megerősödik.

A rendszeres futás nem csak izomzatunkra és állóképességünkre van jó hatással. Pozitív hatásai számos anyagcserefolyamat, légzőszervi, kiválasztórendszeri, hormonális és idegrendszeri változás során megfigyelhetők. Számos betegséggel szemben ellenállóbbá tesz, beleértve a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségeket.

De a stressz levezetésére is tökéletesen alkalmas sportolási forma és közérzetünket is képes jó irányban befolyásolni. Hiszen mozgás során agy endorfint szabadít fel. Ez a hormon ez a hormon nagyon fontos az idegrendszerünk hatékony működéséhez, a jó közérzethez, így hát nem véletlenül nevezik boldogsághormonnak.

Webáruház készítés
simplepay_hu_v2